Goedkoop of duur?
Goedkoop of duur?
Geschreven door:
Erik Klein, 12 juli 2020
Iedereen is het er over eens dat een strak geschilderd, mooi en glanzend houtwerk je huis verfraait, conserveert en de prijs van je eigendom doet stijgen.
Want zeg het zelf, een afbladderend, gebarsten en lelijk dof schilderwerk maakt je huis niet mooier. Daarnaast krijgt de vocht helemaal vrij spel en voordat je het weet, is de houtrot een weinig welkome gast in je deuren en kozijnen. En je weet het, voorkomen is beter (=lees goedkoper) dan genezen.
Maar hoe zit het nou met de prijs van een gedegen, zorgvuldige en ervaren vakschilder? Wat is nou duur en wat is (te) goedkoop in het schildersland?
Een goede, vakbekwame schilder weet dat goed schilderen geen haastklus is. Want snel-snel even schuren, laagje grondverf van dubieuze kwaliteit en dan direkt aflakken en laten drogen? Dat resulteert waarschijnlijk in een snel effect en even snelle ondergang: in een heel korte tijd heb je weer een schilder nodig. Goedkoop is heel vaak duurkoop, wisten onze grootouders al. En daar is nog weinig aan veranderd.
Een goede schilder gaat als volgt te werk:
- zeer goed reinigen van het oppervlak dat geschilderd moet worden
- grondig en zorgvuldig schuren
- repareren en vullen
- schuren en nog eens schuren
- eerste laag grondverf en dan weer...schuren
- tweede laag grondverf en ...jawel, schuren
- voorlakken, waar nodig schuren en (mogelijk een aantal keren) aflakken
Wij van Schildersbedrijf Klein in Westerlee werken met de kwaliteitsverf van Global Paint, op deze verf, mits juist toegepast, geeft de leverancier maar liefst 10 jaar garantie!
De laatste tijd zien we een opkomst van zogenaamde “schakelverf” oftewel systeemverf oftewel het 1-pot systeem. De schilder die werkt met het 1-pot systeem, gebruikt dezelfde verf voor het gronden, voorlakken en aflakken, dit kan de kosten drukken, waardoor de offerte er mogelijk heel aantrekkelijk uitziet.
Denk er wel eerst goed over na en laat je goed informeren over 1-pot systeem. Het is namelijk niet geschikt voor alle objecten en ook niet voor alle soorten hout. Schakelverf is gebaseerd op alkydharsen en deze hebben bij wittinten en lichte tinten de neiging om te verkleuren, zeker op plaatsen waar onvoldoende licht bij komt. Een nadeel is ook dat schakelverf zijdeglans als hoogste glans soort kent. Hogere glans is simpelweg niet te maken wegens bestanddelen die in schakelverf zitten.
Laat je altijd eerst goed informeren door een ervaren vakschilder voordat u een beslissing neemt. De goedkoopste offerte hoeft niet voor u de juiste offerte te zijn!
Wil je meer weten? Neem contact met ons op!
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.